Home » Kasteel Duras

Kasteel Duras

GESCHIEDENIS

Van zijn oorsprong tot nu

Oorspronkelijk stond er op deze plaats een oude waterburcht van de graven van Duras, die al in 1102 werd genoemd. Het huidige kasteel, een typisch voorbeeld van neoclassistische architectuur, is gebouwd tussen 1787 en 1789 door baron Jean Joseph Van der Noot, en zijn echtgenoot Florence de Ruyssche, gravin van Elissem, nabij Landen. Eén van hun kinderen, Louise, trad in het huwelijk op 27 april 1803 met Prins Louis de Ligne. Ze hadden drie kinderen onder wie een zoon, Eugène, die een troonpretendent van België zou worden. Na de dood van haar echtgenoot in 1813, trad Louise een tweede maal in het huwelijk met graaf Charles d’Outremont, wiens familie nog steeds in het bezit is van het kasteel. Eén van de zussen van Charles, gravin Henriette d’Oultremont, trouwde in 1843 met koning Willem I van Nederland, die om met deze katholieke belg te mogen trouwen troonsafstand moest doen. De briefuitwisseling tussen Henriette en Koning Willem van Oranje ligt voor de helft in de archiefkamer van het kasteel, de andere helft wordt bewaard in een museum in Nederland. In de majestueuze trappenhal staat ook een grafsteen met zijn naam.

Het kasteel onderging verschillende transformaties, als gevolg van modeveranderingen in de 19e eeuw, een brand in 1905 en de ontploffing van een V1-raket aan het einde van de tweede Wereldoorlog.

In 2015 onderneemt de huidige eigenaar, graaf Ghislain de Liederkerke, grote renovaties van de vleugel gebouwd in de 19e eeuw, die hij met zijn vrouw en hun vier dochters bewoont. Het is dus heel goed mogelijk dat u kinderen hoort lachen over de binnenplaats of in het park ziet spelen.